Aviko kokkerellen com aardappelen 2a

Internationale Aardappeldag

Dit jaar vieren we de allereerste editie van Internationale Aardappeldag. De Verenigde Naties hebben 30 mei officieel uitgeroepen tot Internationale Aardappeldag.

Over de hele wereld wordt deze dag stilgestaan bij het belang van de aardappel, ’s werelds derde voedselgewas dat mondiaal biljoenen mensen voedt. Natuurlijk doen we dat ook in Nederland, aardappelland bij uitstek.

Supergroente

De aardappel is een echte supergroente dankzij een aantal unieke eigenschappen:

  • Aardappelen zitten vol vitamine C, vooral als ze net geoogst zijn. Wist je dat aardappelen méér vitamine C bevatten dan bijvoorbeeld wortels en komkommers? (per 100 gram product)
  • Daarnaast zitten er ook andere essentiële voedingsstoffen in aardappelen, zoals vitamine B6, kalium, vezels en hoogwaardig eiwit.
  • Aardappelen bevatten van zichzelf koolhydraten en geen vet.
  • Tegelijkertijd zit er in een portie gekookte aardappelen een stuk minder calorieën dan in een portie gekookte pasta of rijst. Niet voor niets staan aardappelen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Ze zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Duurzaam

Aardappelen zijn echte klimaatkanjers.

Zowel de productie als de opslag kost heel weinig energie vergeleken met pasta en rijst. En wist je dat voor de productie van aardappelen aanzienlijk minder water wordt gebruikt? Zo is voor een kilo rijst ruim 1.100 liter water nodig, waar een kilo aardappelen maar 200 liter water nodig heeft. In totaal hebben aardappelen slechts 1/3 van de CO₂-voetafdruk van rijst.

Veelzijdig

Aardappelen zijn enorm veelzijdig.

Je kunt ze gekookt eten, in een stamppot, bakken, frituren en ga zo maar door. Daarnaast bevat een zetmeelaardappel gemiddeld 20% zetmeel. Aardappelverwerkingsbedrijf Avebe produceert gemiddeld 140 kilo zetmeel per dag per hectare. Dit wordt in veel verschillende toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld om soep te binden. Daarnaast produceert het bedrijf jaarlijks 30.000 kilo plantaardige eiwitten. Wist je dat deze aardappeleiwitten ook een goede vervanger zijn voor dierlijk gelatine?

Impact (inter)nationaal

Wereldwijd kunnen ruim 800 miljoen mensen gevoed worden dankzij pootaardappelen die in Nederland worden geteeld.

Nederland is koploper in de ontwikkeling nieuwe, verbeterde aardappelrassen. Ons land is – met een jaarlijkse export van circa 800.000 ton pootaardappelen naar meer dan 85 landen – de grootste exporteur van pootaardappelen ter wereld. Van één zak Nederlandse pootaardappelen kunnen telers (in het buitenland) tien zakken aardappelen oogsten.

Nationale trots
De veredeling, teelt, handel en verwerking vinden plaats in Nederland in een uniek economisch en innovatief cluster. Dit cluster heeft vandaag de dag een jaaromzet van 5 miljard euro en biedt werkgelegenheid aan meer dan 25.000 mensen.