Ruimte voor de Nieuwe Akker

De akkerbouw verandert mee

Klimaatverandering, voedselzekerheid, waterkwaliteit en biodiversiteit. Nieuwe tijden brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. De wereld is sterk aan het veranderen. En de akkerbouw verandert mee!

De akkerbouw draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Dat doen we met gezond en duurzaam voedsel. En met nieuwe producten, zoals plantaardige ingrediënten die de eiwittransitie versnellen en biobased bouwmaterialen.

Geef akkerbouwers de ruimte om te doen waar ze goed in zijn: waarde leveren uit hun akkers.

  • Voedingswaarde
  • Economische waarde
  • Duurzame waarde

Ruimte voor de Nieuwe Akker!

Eigen verantwoordelijkheid

Geef akkerbouwers de ruimte om met doelsturing de (grond)waterkwaliteit te verbeteren. Een aanpak waarin telers, met ondersteuning van de hele keten, aan het roer staan, geeft de beste resultaten. Door te sturen op doelen en gebruik te maken van metingen kunnen we onszelf continu verbeteren. 

Door effectief te sturen op emissies op onze akkers dragen we bij aan een betere (grond)waterkwaliteit. Deel jij deze boodschap met ons mee? Download en deel de video's en afbeeldingen.

Bekijk ook de reportage van EénVandaag: Boeren willen ondanks beleid zelf kiezen wanneer ze oogsten vanwege extreem weer en komen met eigen oplossing: 'Natuur laat zich niet sturen'.

Gewoon uit Nederland

Perspectief van de Nederlandse akkerbouw

De akkerbouw draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Dat gebeurt op basis van de sterke samenwerking in de keten. Veredeling, teelt, handel én verwerking werken samen binnen BO Akkerbouw en schetsen zeven richtingen voor perspectief van de Nederlandse akkerbouw. Lees meer.

Ons Nederlandse landschap is prachtig. Weidse akkers, omgeven door sloten. Een mooi en rijk landschap. Waar akkerbouw, onze plattelandscultuur en de natuur in harmonie met elkaar zijn.

Op de Nederlandse akkers wordt gezond voedsel verbouwd. Voedsel dat dagelijks monden voedt, in Nederland en over de hele wereld. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan onze voedselvoorziening. Met volle aandacht voor onze omgeving.

Deel ons verhaal!

Akkerbouwers zorgen voor gezond voedsel, leveren waarde uit hun akkers en blijven vernieuwen om in te spelen op de veranderende wereld. Wil je ons verhaal verder brengen? Deel dan onze video's, beelden en ons verhaal over de Nieuwe Akker.

Naar downloads

De Akkerbouw Maakt Het

We moeten beter omgaan met het milieu. De Nederlandse akkerbouw kan hierbij helpen.

Producten van de Nederlandse akker zijn gezond, lekker en beter voor het milieu. Veel producten van de Nederlandse akker kunnen gebruikt worden als natuurlijke vervanger van verschillende producten. Lees meer.

Vlas van de Nederlandse akker is een belangrijke grondstof voor biobased (bouw)materialen

"Met slimme oplossingen en nieuwe producten draagt de Nederlandse akkerbouw bij aan een duurzamere wereld. De Nieuwe Akker bloeit als nooit tevoren!"

Veelgestelde vragen

De akkerbouw is een vooraanstaande agrarische sector in Nederland en een belangrijke leverancier van ons voedsel. De sector kleurt meer dan 500.000 hectare grond van Nederland.

Met ondernemers en werknemers zorgt de Nederlandse akkerbouw voor werkgelegenheid. Dat doen we met alle schakels in de keten: veredeling, teelt, handel en verwerking. Als sector leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.

In Nederland zijn er ongeveer 10.000 akkerbouwbedrijven te vinden. Sommige ondernemers combineren het telen van akkerbouwgewassen met een andere tak van sport. Bijvoorbeeld met een veehouderij of met de teelt van bloembollen. Daarnaast zijn er ook nog heel veel kleinschalige, meer hobbymatige akkerbouwerbedrijven.

Granen staan met ruim 170.000 hectare met stip op nummer 1. Maar Nederlandse akkerbouwers telen ook veel aardappelen en suikerbieten. Samen staat er van deze gewassen meer dan 240.000 hectare in Nederland. Waar een klein land groot in kan zijn!

Akkerbouw is verspreid over heel Nederland te vinden. Toch is er in sommige provincies een sterke concentratie van akkerbouwbedrijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor Groningen, Flevoland en Zeeland. Dit heeft onder meer te maken met de grondsoort in bepaalde delen van deze provincies.

Akkerbouwers werken op alle mogelijke manieren aan een duurzame sector. Er is volop aandacht voor de bodem en de omgeving. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is sterk gereduceerd: 95% tussen 1975 en 2015 (bron: Planbureau voor de Leefomgeving). De sector zet stevig in op duurzaam bodembeheer, nieuwe veredelingstechnieken en precisielandbouw. Dit draagt bij aan de ambitie van de sector: in 2030 is de Nederlandse akkerbouw koploper in duurzame teeltmethoden.

Ook bij andere schakels in de keten (veredeling, handel en verwerking) is duurzaamheid integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst!